Gündelik Bilgiler

Yemek tarifleri, faydalı bilgiler, şifalı bitkiler, güzellik ve bakım...

23 Kasım 2012 Cuma

Nohutun Faydaları


Nohut'un bu kadar faydası olduğunu bilmiyordum. Gerçekten bu siteyi hazırlarken ben de yeni şeyler öğreniyorum. Kiminin beğenmediği, gaz yaptığı :) iddia edilen nohut faydaları da saymakla bitmiyor. Ayrıca leblebinin nohuttan yapıldığını bilmeyen yoktur sanırım. Eskiden annem sobanın üzerinde nohutu kavurur bir b-nevi leblebi yapardı, çok severdik, hey gidi günler hey.
Etli nohut ve yanında pilav artık klasikleşmiş yemeklerimizden. Sitemizde farklı nohut yemekleri de buldukça paylaşırım sizlerle...
* Nohutun suyu, Sivilceleri giderir, cildi ve sesi güzelleştirir. Cilt için kullanımı, dahili ve harici olarak 2 türlüdür. 
* Akciğerlerin en iyi besinidir. 
* Diş ağrısını geçirir. 
* Nohut ve aç karna içilen nohut suyu cinsel gücü çok artırır, bundan dolayı erkek develer nohutla beslenir.
* Özellikle siyah nohutun, faydası olduka fazladır. 
* Nohut yağı, temreye, kötü huylu yaralara, kanser yaralarına ve uyuz yaralarına iyi gelir. 
* Sırt ağrısına iyi gelir. 
*  Baştaki rutubetli çıbanları giderir. Nohut suyu, diş ağrılarına ve yangılı diş eti apse ve şişlerine, kulak altındaki şişlere iyi gelir. 
*  Sesi güzelleştirir.
* Haşlanmış nohut,  ödem için iyidir (pişmiş nohut vücutta su toplanmasını önler) ve sarılığa da iyi gelir. Karaciğer ve dalak kanallarındaki tıkanıklığı giderir. Nohutun yemek arasında yenmesi uygundur. Yemek başında veya sonunda yenmemelidir. 
* Siyah nohut pişirilip kullanılırsa, mesane ve böbrek taşlarına abortus etkisi yapar. Badem yağı, turp, kerevizle birlikte yenirse, tam olarak düşük yapılmasına sebep olur; ancak bu terkip mesana yaralarına zararlıdır. Ancak cinsel gücü artırır. Bundan dolayı, erkek develer nohutla beslenir. 
* Bütün nohut türleri bağırsakları yumuşatır ve böbreklerdeki tıkanıklığı açar. Özellikle kara nohut ve pırasa rengine olanı bu etkiyi yapar. Bazı hekimlere göre, sirkede ıslatılan nohut aç karnına yendiğinde ve yarım gün aç bırakılırsa, kurtları öldürür. Hipokrates, nohutta tatlı ve tuzlu iki yapı olduğunu ve pişmiş nohutta bu iki mizacın birbirini tamamladığını söylemiştir. Tuzlu yapısı bağırsakları yumuşatır; tatlı yapı ise, idrar söktürür ve cinsel gücü artırır.

Nohut: Besin değeri ve kalorisi yüksek bir sebze olan nohut oldukça besleyicidir. Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. 100 gr. nohut 360 kalori, yaklaşık 20 gr bitkisel protein, 5 gr. yağ ve 61 gr. karbonhidrat içerir.
Nohutun Faydaları: Vücudu kuvvetlendirir. Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir. İştah açar. Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür. Anne sütünü arttırır. Vücuttaki damarları açar. Cinsel isteği ve gücü arttırır. Sesi açar ve öksürüğü keser. Göğüs kanserine karşı koruyucudur. Vücutta fazla su toplanmasını önler. Östrojen hormonunu dengeleyici etkisi ile özellikle menopoz döneminde faydalıdır.
Nohut Nasıl Kullanılır? Yemeklerde sebze olarak kullanılır. Ayrıca, leblebi yapımında da kullanılır. Nohut toz haline getirilip derideki yara ve kaşıntılara sürülürse iyi gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ahlaka, yasalara aykırı yorumda bulunanların IP adresi istenildiğinde ilgili mercilere verilecektir. Gündelik Bilgiler, yemek tarifleri, şifalı bitkiler.