Özellikle yaz aylarında artan sıcaklar, bilgisayarların aşırı ısınmasında önemli bir neden olarak görülmekte. Bu sebeple uzmanlar, bilgisayarların aşırı ısınması halinde geri dönüşü olmayan hasarlarla karşılaşmamak için önlemler alınmasını tavsiye ediyor.
Bilgisayarın aşırı ısınmasının yazılımsal veya donanımsal kaynaklı olabileceğine işaret eden uzmanlar, bilgisayarın ömrünü uzatmak ve yüksek performans sağlamak için ısısının düşük tutulması gerektiğini belirtiyor.
Bursa'da kişisel bilgisayar kullanıcılarına hizmet veren Pratik Servis uzmanları, ısınma sorunu yaşayanların ne gibi durumlarla karşılaşabileceklerini ve almaları gereken önlemleri hatırlatıyor.
AŞIRI ISINMANIN SONUÇLARI
Uzmanlar, bilgisayarın aşırı ısınması halinde şu sorunlarla karşılaşabileceğini belirtiyor: "Bilgisayarınız aşırı ısınıyorsa öncelikle performansı düşer. Bilgisayar, kendi kendini kapatır. Aşırı ısınmadan anakart yanabilir. Bataryanın ömrü kısalır ve çabuk bozulur."
ISINMAYI ÖNLEME YOLLARI
Pratik Servis uzmanları, buna karşın bilgisayarların aşırı ısınmasının nasıl önlebileceğini ise şöyle sıraladı:
- Yazılımdan kaynaklı ısınma sorunu yaşıyorsanız, ısınmaya sebep olan hatalı yazılımı tespit ederek gerekli güncellemeleri yapın ya da sisteminizden kaldırın.
- Bilgisayar fanının tozlanması, donanımsal bir sorundur. Tozlanmış işlemci fanını saç kurutma makinası ile temizleyebilirsiniz. Bilgisayarınız garanti kapsamında ise bu işlemi yapmayın, yetkili servise başvurun.
- İşlemci yüzeyinde oluşan ısının soğutucu tabanına sağlıklı bir şekilde transfer edilmesini sağlayan termal macununun temizlenip yerine yenisinin sürülmesi, aşırı ısınmanın önüne geçilebilecek diğer bir uygulamadır.
- Yaz aylarında artan sıcaklar da aşırı ısınmaya neden olabilir. Fanın bulunduğu kısım ile bilgisayarın konulduğu zemin arasında boşluk bırakın. Bu gibi durumlarda harici soğutucu kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Ahlaka, yasalara aykırı yorumda bulunanların IP adresi istenildiğinde ilgili mercilere verilecektir. Gündelik Bilgiler, yemek tarifleri, şifalı bitkiler.