Gündelik Bilgiler

Yemek tarifleri, faydalı bilgiler, şifalı bitkiler, güzellik ve bakım...

7 Aralık 2012 Cuma

Abant Corbası Tarifi

 Ramazan'ın ilk haftası geçti bile. Her salı ve cumaya misafir ayarlamış olmamın iki büyük faydasını fark ettim geçen hafta. Birincisi çocuklar hiç görmediğim kadar mutlular. Misafirlerimizi uğurlayacağımız son dakikaya kadar sevinçten yerlerinde duramıyorlar. Bir diğeri de günler sürekli plan yapmakla geçtiği için korktuğum kadar zor geçmiyor yaz orucu.

Bu sene kendi iftar düzenimi salata hariç iki yemekle sınırlandırdım. Bu yemeklerden bir de mutlaka çorba. Yani çorba ve masadaki ikram edilen yiyeceklerden birini, üzerine de tatlı olarak birkaç hurmayı yiyip duruyorum. Zaten menülerden kalan yemekleri ara günlerde yediğimiz için bir hafta boyunca sofradaki her şeyden yemiş oluyorum. Sahuru da hafif bir kahvaltı/süt+müsli/menemen/bir dilim börek seçeneklerinden biriyle yapıyorum. Annem buna "ramazan'da diyete devam etmek" diyor, ben "mideme zulm etmemek" diyorum:)

Gelelim cuma günü kayınvalidemler ve kayınbiraderlerim için hazırladığım menüye:

Menüdekiler:

Abant çorba
Zeytinyağlı enginar
Zeytinyağlı dolma (pilav çok yenmediği için dolma yapmayı tercih ettim)
Fırın Poşetinde Otlu Tavuk
Salata
Tiramisu
Bu sene nedense kendimi daha çok çorba tarifi ararken buluyorum. Allah'tan cumartesi günü teyzeme giderken yalancı su böreği (tekrar yapıp fotoğrafını çekmeliyim!), dün kayınvalideme giderken de çilekli tavuk göğsü yapıp değişik birşeyler deneyi başardım.

Abant Çorbası:

Tarifi foruma Medura yazmıştı. Ben sadece kimyonu çıkarttım. Kızım ve oğlum başta çorba sevmediklerini ilan etseler de "aslında her yemeği başta sevmediklerini belirtiyorlar" sonradan bütün tabağı bitirdiler.

Malzemeler:

4 kişilik

1 lt'ye yakın su 
100-150 gr kıyma
1 küçük soğan
1 patates
1'er kaşık yoğurt ve un
1 yumurta sarısı

üzeri için:

tereyağı
kimyon
nane
Hazırlanması:

Kıyma tuz ve karabiber ilavesiyle yoğurulup küçük köfteler haline getirilir ve kaynamakta olan suya atılır. 
O pişerken ayrı bir yerde (tercihen teflon tavada) çok az sıvıyağda önce rendelenmiş soğan çok az kavrulup ardından patates rendesiyle birlikte kavrulmaya devam edilir, pembeleşmeden alınır ve köfteli suya ilave edilir. 
Yoğurt, un ve yumurta sarısı çırpılıp yayla çorbasındaki gibi ılıştırarak çorbaya karıştırılır ve tuzu ayarlanır, biraz pişince nane ve kimyonlu yağ eklenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ahlaka, yasalara aykırı yorumda bulunanların IP adresi istenildiğinde ilgili mercilere verilecektir. Gündelik Bilgiler, yemek tarifleri, şifalı bitkiler.