Mercimekli Börek (Elde açma)
Yaş maya
Un
Süt
Sıvıyağ
Mercimekli İç:
Yeşil mercimek
Kuru soğan
Tuz / karabiber / pul biber
Tarif:
1. Önce börek içini hazırlayalım. Mercimeği bir gece önceden suda
bekletmek mümkün. Ama ben direk düdüklüye koyup haşlıyorum. Çok
haşlanmamalı, yani bayılıp ölmesinler. Fırında da pişeceği için hafif
dirice olması iyi bir şey.
2. Soğanı yemeklik doğrayıp tavada
sıvıyağ ile kavurun. İçine mercimeği ekleyin. Tuz, karabiber ve pul
biberle tatlandırın. İç hazır.
3. Gelelim hamura. Yaş mayayı
suda eritip, yoğurma kabındaki una ekleyelim. Üzerine azar azar süt
dökerek unu yoğurup hamur yapalım. Hamur kabını havluyla örtüp yarım
saat kadar hamurun mayalanmasını bekleyelim.
4. Kabaran hamuru
bezelere ayırıp yufkayı açın. İçini sıvı yağla yağlayın. Ortadan ikiye
katlayın. Düz tarafa börek içini uzunca koyun. İçli yufkayı rulo yapın.
Ruloyu çamaşır sıkar gibi iki tarafından hafifçe döndürün, uzun burgu
gibi.
5. Tepsiyi yağlayıp burgulu ruloları uzunlamasına yan
yana dizin. Ama biraz aralıklı dursunlar. Tepsi dolunca elinizi sıvıyağa
batırıp avucunuzun içiyle böreklerin üzerine hafifçe bastırın. Börekler
yassılıp birbirlerine yaklaşacaklar.
6. Tepsiyi fırına sürün.
Fırını 200 dereceye ayarlayın. Yufkalar kızarınca fırından çıkarıp
ağzınızı yakmamaya dikkat ederek böreği tadın.
7. Mayalı
hamurlu börek çörek çalışmalarını soğuk fırında pişiriyoruz. Fırında
önceden bir şey pişmiş/pişmekte ve fırın sıcaksa, mayalı böreği soğuk
bir yerde en az yarım saat bekletip sıcak fırına öyle sürün