Gündelik Bilgiler

Yemek tarifleri, faydalı bilgiler, şifalı bitkiler, güzellik ve bakım...

8 Aralık 2012 Cumartesi

Eksik dis cene yapisini bozuyor !






Erciyes Üniversitesi Diş  Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent  Kesim, eksilen dişlerin protezle tamamlanmaması halinde ağız ve çene yapısının  bozulduğunu belirtti.
 
Kesim,  yaptığı açıklamada, ağızda bir diş eksildiğinde  diğer bütün dişlerin de buna bağlı olarak yer değiştireceğini söyledi.  Eksik dişin karşılığındaki diş ile önündeki ve arkasındaki dişlerin bu  boşluğa doğru hareket ederek çarpıklığa neden olacağına dikkati çeken Kesim,  şöyle konuştu:
 
”Bu durum ayrıca dişlerde aralanmalara yol açar, alt üst dişlerin  kapanış düzeni kaybedildiği için buralarda daha fazla yiyecek artığı birikimi  olur. Bu da diş çürüklerinin artmasına, diş eti hastalıklarının oluşmasına neden  olur. Ancak, bundan daha da önemlisi çene ekleminde çeşitli sorunlara yol açar.  Çene eklemindeki sorunlar tedavisi ve geri dönüşü çok daha zor olan tedavileri  gerektirir. Diş eksikliği birden fazla olduğunda daha fazla sorun ortaya  çıkar.”
 
Kesim, dişlerin çiğnemenin yanında konuşmaya da yardımcı olduğunu  belirterek, ağızda özellikle ön dişler eksik olduğunda konuşmanın bozulacağını,  bazı seslerin telaffuz edilemeyeceğini bildirdi.
 
Bu nedenle diş eksikliğinin hastalarda estetik ve psikolojik problemlere  de yol açtığını anlatan Kesim, ”Doğru dürüst yemek yiyemezsiniz, yediğiniz  yemekten tat da alamazsınız” dedi.
 
Kesim, ağızda eksik diş olmasının ya da sağlıklı olmamasının mide  problemlerine de neden olacağına işaret ederek, şunları söyledi:
 
”Çünkü, sindirim öncelikle ağızda başlar. Yediğimiz gıdaları önce ağızda  çiğneyerek küçük parçalara ayırıyoruz, bunlar tükürükle hamur haline geliyor,  daha sonra mideye giderek rahatlıkla sindiriliyor. Dişler eksik olduğunda  sindirim tam olmayacağı için yiyecekler mideye bütün olarak gidecek. Burada  sindirim daha zor olacağı için mide daha çok yorulacaktır. Emilimin daha geç  olması da hem mide rahatsızlıklarına hem de obeziteye yol açabilir. O yüzden  dişlerin eksik olmaması, ağızdaki diş dengesinin bozulmaması gerekiyor.”
         
Eksik dişin yerine protez
         
 Herhangi bir nedenle kaybedilen dişlerin yerine en kısa sürede protez  yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bülent Kesim, ”Bu, tek diş  eksikliğinde köprü protezi olabildiği gibi implant protezleriyle de diş eksikliği  giderilebilir. Bunun yanında çok daha fazla diş eksikliği olduğunda tam  protezler, halk arasında modern protez denilen hareketli bölümlü protezlerle  dişlerin tekrar dengeye oturtulması lazım. Yani hasta, bir protez sayesinde hem  yiyecekleri daha iyi çiğneyecek, konuşması düzelecek, sesleri daha rahat telaffuz  edecek hem de eski dişlerin oluşturduğu estetik problemleri ortadan kalkacak”  diye konuştu.
 
Kesim, eksik dişler için hekime başvurulması geciktiğinde protez  yapımının çok daha zorlaştığını, protezi yerleştirebilmek için bazen sağlam  dişleri bile çekmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
 
Dişlerin boşluklara ilerlemesinin bazen 6 ay bazen de 5 yıl sürdüğünü  dile getiren Kesim, ”Bunun zamanı kişiye göre değişir ama mutlaka olur. Bunun  için herhangi bir nedenle diş kaybı olduğunda en az 6 ay içinde diş hekimine  başvurulmalıdır. Kaybedilen dişin yarası iyileştikten sonra oraya en kısa sürede  protez yapılması gerekir” dedi.
 
Kesim, köprü protezi için ön ve arkadaki dişlerin kesilmesinin zararının  olup olmadığına ilişkin çok fazla soruyla karşılaştıklarına işaret ederek,  yapılan her işlemin dişe zarar verdiğini ancak, bu zararın diş kaymalarının  vereceği zarardan daha az olduğu için gözardı edildiğini bildirdi.
         
 Düşen dişi sütün içinde taşıyın
         
Prof. Dr. Bülent Kesim, vurma, çarpma gibi nedenlerle kırılmadan tek  parça halinde yerinden çıkan dişin tekrar yerine konulabildiğine dikkati çekerek,  şu bilgileri verdi:
 
”Bu durum genellikle çocuklarda görülüyor ancak yetişkinlerde de  olabiliyor. Böyle bir durumda dişin saklanması önemli. Bunun için 2 yol var.  Hasta yetişkinse ve bilinci yerindeyse yerinden çıkan dişi dilinin altında  saklayarak hastaneye ulaştırmalıdır. Çocuk dişi ise soğuk sütün ya da soğuk suyun  içerisinde hastaneye ulaştırılmalıdır. Bu koşullarda hastaneye ulaştırılan diş  tekrar ağız içerisine yerleştirilir. Bu dişin ağızda kullanılacak kadar sağlıklı  hale gelme ihtimali yüksektir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ahlaka, yasalara aykırı yorumda bulunanların IP adresi istenildiğinde ilgili mercilere verilecektir. Gündelik Bilgiler, yemek tarifleri, şifalı bitkiler.