Gündelik Bilgiler

Yemek tarifleri, faydalı bilgiler, şifalı bitkiler, güzellik ve bakım...

20 Eylül 2014 Cumartesi

Havuç nedir, havucun yararları nelerdir, havucun zararları nelerdir, havuç suyu nelere iyi gelir, havuç suyunun faydaları nelerdir, havuç suyu kürü nasıl hazırlanır? Bütün bu soruların cevabı yazımızda.

Pazarlarda her daim bulunabilen fakat esasen sonbahar ve kış sebzesi olan havuç çok önemli bir sebze. Havucun kan yapıcı, kuvvetlendirici, ishal kesici, peklik giderici, mide ve bağırsağın yakın dostu, safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendirici özelliklerinin yanında havucun yapısında bulunan falcarinol ve falcarindiolün; göğüs, akciğer ve kolon kanseri riskini azalttığı ortaya çıkmıştır. Ancak bıçak ile temas ettiğinde, falcarinol maddesinin kayba uğrayarak kanser hücreleri üzerinde aynı etkinliği sağlayamadığı da görülmüştür.

Havuç Nedir?

Havuç, maydanozgiller familyasından olan bir sebzedir ve ülkemizde çeşitli isimlerle anılmaktadır. Bazı yörelerde havuç için pürçüklü, balkamış, yerekaçan, deper otu, gelinparmağı, yerebatan, yer otu, kızıl ot gibi ifadeler de kullanılır. 60 kadar türü olan havucun en fazla yetiştiği yer  -Türkiye için konuşulursa- Ankara Beypazarı İlçesi’dir.

A,C,B1 ve B2 vitaminlerine sahip olan havuç kabuğu soyulmadan çiğ olarak veya pişirilerek tüketilir.

Havucun Faydaları

* Kandaki kolestrol düzeyini düşürmekte üzerine yoktur. Tam bir kalp dostudur.  Yapılan araştırmalarda havuş yiyen kişilerde kolestrolün önemli düzeyde düştüğünü göstermiştir. Havuç yemeyi bırakan kişilerde kolestrolün eskisi gibi yükseldiği belirlenmiştir.
* Havuç yemek, bir takım zehirlenmelerin önlenmesinde etkilidir.
* Düzenli olarak havuç tüketimi gerçekleştiren kişilerde (sigara içenler de dahil olmak üzere) akciğer kanserine yakalanma riski en aza inmektedir.  Sadece akciğer kanserine karşı değil daha birçok kanser çeşidinde de ( kalınbağırsak kanseri, prostat kanseri, yemek borusu kanseri, göğüs kanseri, gırtlak ve mesane kanseri gibi) riski azaltmaktadır.
* Kaynatılmak sureti ile içilen havuç suyunun diyareye iyi geldiği bilinmektedir.
* Yüksek lif içeren havuç, kabızlık çeken hastaların da bir numaralı ilacıdır. Sindirimi kolaylaştırdığı gibi gaz söktürücü etkisi de vardır.
* Yapılan incelemelerde havucun memenjit gibi riskli hastalıklara karşı da faydalı geldiği belirlenmiştir.
* Hamilelik sürecinde olan kadınların özellikle tüketmesi önerilmektedir. Çünkü gebelik esnasında listerya isimli maddenin etkilerini yok ettiği görülmüştür. Bu madde, bebeğin düşmesine neden olan bir maddedir.
* Havuç aynı zamanda bağırsaklarda yer alan kurtşarın düşürülmesinde etkilidir.
* İdrar attırıcı özelliği vardır.
* Kadınlarda her ay görülen regl dönemlerinde ağrıyı hafiflettiği ve dönemin kolay geçmesine neden olduğu söylenmektedir.
* Afrodizyak etkili olduğu bilinmektedir. (Cinsel gücü arttırıcı)
* Damar sertliği ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki göstermektedir.
* İçinde yer alan A vitamini sayesinde cilt güzelliğinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Birçok kozmetik firması havucun mucizevi etkisini ürünlerinde kullanmaktadır.
* Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir.
* İshalin kesilmesinde etkilidir.
* Böbrek ağrılarının giderilmesinde faydalıdır.
* Gözlere kuvvet verdiği bilinmektedir.
* Kansızlığa karşı çok faydalıdır.
* Çeşitli solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelmektedir. (astım ve bronşit gibi)
* Öksürüğü kesici özelliği vardır.
* Kalp krizi ve felç riskini azaltır.
* Vücutta birikmiş olan maddelerin atılmasında ve kanın temizlenmesinde etkilidir.
* Cilde tazelik ve canlılık kazandırır.
* Cilt hastalıklarına karşı iyi geldiği bilinmektedir.
* Diş etlerini güçlendirir.
* Romatizma ve gut hastalığına karşı iyi geldiği söylenmektedir.

v      Havucun, bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verdiğini ve gözlerin sıhhatli kalmasını sağladığını , kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara havucun çok fayda verdiğini, her gün yenen bir havucun da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriliyor.


v      Havuçtaki beta-karotenin de gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğunu.



v      Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, havuçların çiğ veya pişmiş olarak yenilirken asla soyulmaması gerektiğini, sadece temiz yıkamanın yeterli olduğu bilinmektedir.



v      Aşırı havuç suyu içildiğinde cilt hafif portakal rengi alırsa da bunun bir zararı söz konusu değildir.



v      Tohumlarından halk arasında gaz söktürücü, idrar artırıcı, adet getirici ve mide ilacı olarak yararlanılır.



v      Haftada beş kere yendiği takdirde araştırmalara göre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor.



v      Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10oranında azalttığı görülmüştür.



v      Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor.



v      Anne sütünü arttırır.



v      Yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir.



v      Havuçtaki kompleks karbonhidratlar vücuda ererji verir.



v      Havuçlar kirli olsa bile kabuğunu soymamak gerekir. Çünkü yarım kilogram havuçta 30 mg C vitamini, B1-B-B6 vitaminleri, kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri bulunur ve bunların büyük bölümü kabuğun altındadır.



v      Kabuğu soyulduğunda havuç besin değerinden çok şey kaybeder.



v      Havucun kabuğunu soymak yerine musluğun altında hafifçe fırçalamak yeterlidir.



v      Görme bozukluklari, bas dönmesi, düsük tansiyon, bitkinlik gibi rahatsizliklari iyilestirir.



v      Bronşları açar, kuru öksürüğü keser ve bağırsakları yumusatır.



v      Havucun, süratle kan yapıcı, kuvvetlendirici, ishal kesici, peklik giderici, mide ve bağırsağın yakın dostu, safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendirici ve yeri doldurulamayan bir sebzedir.



v      Kansızlık halinde, sabah-öğle-akşam taze çıkarılmış 1 çay bardağı havuç suyu içilmesi, suyu çıkarılamazsa ince rendelenmesi ve iyice çiğnenerek yenilmesi öneriliyor.

12 Eylül 2014 Cuma

Kekim kabarmıyor, kekim güzel olmuyor, iyi kek nasıl yapılır? Siz de mi kek yapmaya korkuyorsunuz? Aşağıdaki önerilere kulak verin.

-YUMURTALARINIZIN BUZDOLAPTAN CIKMIS OLMAMASI LAZIM:
oda sicakliginda olan yumurtalalar daha iyi köpürdügü gibi kabarmasinda fazlasiyla fayda saglar.

-YUMURTALARI KÖPÜRENE DEK CIRPIN:
bu sayede daha yumusak ve tanem tanem bir hamur elde edebilirsiniz.

-KABARTMA TOZU VE UNU BERABER KARISTIRIN AYRICA KEK KABINA ILAVE EDERKEKN ELEYIN:
bu sekilde aralarina hava temas eder yine kabarmasinda faydali bir payi vardir.

-SUFLE GIBI KÖPÜKLÜ KEKLER YAPIYORSANIZ UNU ILAVE EDINCE TAHTA KASIKLA ALTTAN ÜSTE DOGRU KARISITIRIN VE FAYZLA OYALANMAYIN KI; KÖPÜGÜ KACIP HAVASISZ KALMASIN:
cok uzun karisitirildiginda fos diye kabariklik söner. Pistikten sonra ismis bir kekle karsilasirsiniz.

-KEK HAMURUNUN YAPISMAMASI YADA KOLAY CIKMASI ICIN YAGLADIKTAN SORA SEKER SERPIN YADA UNLAYIN:
bu sayede daha rahat edeceksiniz.

-KEK GENELDE 175-180 derecede PISER:
firinin derecesi cok önemlidir ama kimi kekler biraz daha düsük isida pisebilir hamurun kivanina göre degisir zaten tarifinde belirtilmistir.

-HER ZAMAN KEK YAPMAYA BASLARKEN FIRINI ACIN KI; IYI KIZSIN cünkü yumurta kizmis ortamda hemen kabarma faliyetine gecer. bu sayede kekimiz fazlasiyla kabarmaya baslamistir.

-KESINLIKLE 20-25 dk. DAN ÖNCE MERAK EDIPTE FIRININ KAPAGINI BIRAKIN ACMAYI ARALAMAYIN:
NIYE hava disari cikar firin sicakligi düser ve islem tamamlanmadan cöker yada durur.

-PISIP PISMEDIGINI ANLAMAK ICIN YA BIR KÜRDAN
yada bicak kullanabilirsiniz. keke batirip cikardiktan sonra hamur kalintilari varsa daha pismemis demektir.

-FIRINDAN CIKAN KEKI HER ZAMAN DINLENMEYE BIRAKIN:
yoksa keserken parcalanir ve kaliptan cikarkende yarisi icinde yarisi disinda kalir. benden söylemesi.

-DINELENMEYE BIRAKILAN KEKIN AGZINI BIR KAPLA YADA BEZLE KAPTMAK YERINDE OLUR

-KESMEYE GELINCE DAHA DIKKATLI KESIN CÜNKÜ ENFES BIR KEK SIZI BEKLIYOR ISTE EMEGIN KARSILI afiyet seker olsun demesi bizden tadini cikarmasi sizden.


Soslu Patlıcanlı Patatesli Köfte

Malzemeler

Köfte İçin;
500 gr kıyma
½ bayat ekmek içi
3 adet orta boy soğan
1 yumurta
3 diş sarımsak
1 er tatlı kaşığı karabiber, kimyon

Sos için;
5 büyük domates
5 diş sarımsak
½ demet maydanoz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz

4 adet patates
4 adet patlıcan

Kızartmak için sıvıyağ
Çöp şiş

Yapılışı

Patlıcanlar alacalı şekilde soyulup 1 cm kalınlığında halka halka doğranır. Tuzlu suyun içine konarak acı suyunun çıkması sağlanır.

Köftelik malzemelerin hepsi yoğrulur ve yuvarlanarak şekil verilir.

Patatesler soyulup  1 cm kalınlığında halka halka doğranır.
Patlıcanlar, patatesler köfteler kızartılır.

İsteğe göre şişe dizilir.

Sos için, domates, sarımsak rendelenir. İçine ince ince doğranmış maydanozlar ve diğer malzemelerde eklenerek karıştırılıp şişlerin üzerine bir kaşık yardımıyla dökülür.


150 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirilir.




Muz her daim çok sevdiğim meyvelerden biridir. Bu ara favorim muzlu milkshake. Şifayı ilaçlarda aramaya gerek yok, aslında Rabbimiz yarattığı insanın yemesi için yarattığı sayısız nimete de faydalar vermiş. İşte muzun faydaları.

Muzun Anavatanı Neresi?

Muzun faydalarına geçmeden önce nerede yetiştiği hakkında bilgi verecek olursak: Anavatanı bilinmemesiyle birlikte başta Brezilya ve Güneydoğu Asya olmak üzere birçok ülkede yetiştirilen muz ülkemizde Akdeniz kıyıları ve Ege bölgesinin bazı kesimlerinde yetişmektedir. Kalsiyum ve potasyum içeriği ile basıncını düşürmeye yardımcı olan muz lif açısından da oldukça zengindir. Sakaroz ve glikoz içeren muz vücudu besler. Ayrıca B1, B2, B6, C, D ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır.

* Grip, nezle gibi Enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
* Kalp kaslarını güçlendirir.
* Anemi hastalığına faydalıdır.
* Mide için iyi bir koruyucudur.
* Mide hastalıklarına iyi gelir.
* Sindirim bozukluklarını düzenler.
* Böbrek Konjonktiviteleri için yararlıdır.
* Kandaki kolesterol oranını düşürür.
* Damar hastalıklarına karşı korunmanızı sağlar.
* Yüksek tansiyonu düşürür.
* Hastaların iyileşmesini hızlandırır.
* Öksürüğe ve göğüs ağrılarına iyi gelir

* Yorgunluk ve uykusuzluğa iyi gelir.
* Saçların kırılmasını önler
* Adet ağrılarını azaltır.
* Vücudun enerji verir.
* Kemiklerin gelişimini destekler.
* Bacaklardaki Krampları önler.
* Beynin serotonine salgılamasını sağlar.
* Sinir sistemini rahatlatır, strese iyi gelir.
* Zengin potasyum içeriği ile kabızlığı giderir.
* Vücut hücrelerinin ömrünü uzatır
* Cildin erken kırışmasını önler
* Tok tutucu özelliği ile kilo vermeyi kolaylaştırır.

Muzun Cilde Faydaları

– Muz, yüz ve cilt bakımında düzenli olarak kullanıldığında cildi canlandırır. Muz, limon suyu ile krem haline getirilip egzama,  ya da pişik olan bölgelere sürülürse faydası görülür.
– Muzu balla karıştırılarak haftada bir kere cilde sürdüğünüzde cildinizin canlandığını hissedeceksiniz.

Muz Kabuğunun Faydaları

– Muz Kabuğu İçerisinde potasiyum ve yağlar bulunan muzun çok iyi bir ayakkabı cilası olduğunu biliyor muydunuz? Evet, muz kabuğunun  içiyle ayakkabınızı siler şekilde ovarsanız ayakkabılarınızın parladığını göreceksiniz.
– Muz Kabuğunun iç kısmını dişlerinize fırçalar şekilde sürttüğünüzde dişlerinizin beyazladığını göreceksiniz.
– Muz Kabuğunun iç kısmını nasırlı bölgenin üzerine koyun, üstünü bir poşet ve bez yardımıyla sarın. 2-3 saat bekletip, temiz su ile yıkayın. Nasırınızın yumuşadığını göreceksiniz.
– Muz Kabuğunu yüzünüzdeki aknelerin üzerine sürdüğünüzde kısa sürede geçecektir.
– Muz Kabuğu ile Ağaran diz ve eklem yerlerinizdeki ağrıların geçmesi için iyice ovun.Ağrılarınız geçecektir.

Muzun Çocuklara Faydası

– Muz çocukların vücutlarının gelişmesini sağlar. Sütü sevmeyen iştahsız çocuklarda muz ile süt birlikte bir robottan geçirilerek çocuğa verilebilinir.
– Muz çocuklarda Yüksek ateş ve gribal rahatsızlıklarında verildiğinde ateşi düşürür ve  enerji verir.
– Muz çocuklarda bal ve sütle karıştırılarak püre olarak verildiğinde öksürüğü keser. Göğüs ağrısına iyi gelir.

Muzun Zararları Var mı?

Muzun faydaları yanında zaralarıda varmıdır?
– Kabızlık çekenler hazımsızlığa neden olabileceğinden muz fazla tüketilmemelidir
– Bir öğünde çok fazla sayıda muz yemek ya da muz ile karın doyurmak hazımsızlık sorunlarına neden olabilir. Muz çiğnenmeden hızlı bir şekilde ardı ardına tüketildiğinde bağırsaklarda gaz yapar. Şeker hastalarının muz tüketmesi pek tavsiye edilmez.
Kuru İncirli Karamelli Pasta

Malzemeler

Keki İçin (32x26 cm. kalıp için)
3 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1/3 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı un
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi

Muhallebisi İçin
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı

Tabanı İçin
400 gr. kuru incir
1 çay bardağı ceviz (ceviz yerine antep fıstığı olabilir.)

Karamelli Şerbet İçin
2 çay bardağı şeker
2 su bardağı su
Çeyrek limon suyu

Yapılışı

Kek için yumurta ve şekeri iyice çırpın. Sütü, yağı ve portakal kabuğunu ekleyin. En son un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Yağlanmış ve unlanmış tepsiye dökün. 180 derece fırında kekinizi pişirin.

Kek pişerken kuru incirleri küçük küçük doğrayın. Cevizleri kırın. Pişen keki tepsiden çıkarın.Tepsiyi yıkayıp kurulayın. Yeniden hafifçe yağlayın.

Küçük bir tencerede 2 çay bardağı şekeri kısık ateşte karıştırarak eritin. Şeker eriyince üzerine 2 su bardağı soğuk suyu yavaşça dökün ve kaynamaya bırakın. Katılaşan şeker eridikten sonra limon suyunu ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp altını kapayın.

Şerbetin içine incirleri atın. 2-3 saniye şerbetin içinde çevirip kevgirle ayrı bir kaba alın. Cevizlerle karıştırıp tepsinin dibine serin.

Muhallebi için yağ hariç diğer malzemeleri tencereye alıp karıştırarak muhallebiyi pişirin. Pişen muhallebiye tereyağı ekleyip 5 dakika kadar mikserle çırpın. Bekletmeden incirlerin üzerine dökün.

Önceden pişirdiğiniz keki, muhallebi sıcakken muhallebinin üzerine kapatın. Hafifçe bastırın.Kekin özellikle orta kısmını kürdanla bir çok yerinden delin.

Kalan karemelli şerbeti kekin her yerine eşit dağılacak şekilde dökün. En az 2-3 saat buzdolabında beklettikten sonra uygun bir tepsiye ters çevirin ve dilimleyerek servis edin.