Gündelik Bilgiler

Yemek tarifleri, faydalı bilgiler, şifalı bitkiler, güzellik ve bakım...

8 Aralık 2012 Cumartesi

Karides Corbasi





Daha önceden “bisque” kelimesinin ne anlama geldiğini “Istakoz Bisque” tarifimizde söylemiştir. Ancak tekrar hatırlatalım. “Bisque” her hangi bir deniz kabuklusu ile yapılan lezzetli ve yumuşak bir çorbalara verilen bir isimdir.
Karides Bisque Malzemeleri:

* 675 g kabuklarıyla pişmiş karides (jumbo)
* 1,5 yemek kaşığı bitkisel yağ
* 2 adet soğan, ortadan bölünmüş ve dilimlenmiş
* 1 adet iri havuç, dilimlenmiş
* 2 adet kereviz sapı, dilimlenmiş
* 8 bardak su
* Birkaç damla limon suyu
* 2 yemek kaşığı domates püresi
* Garni demeti
* 50 g tereyağı
* 50 g çok amaçlı un
* 3-4 yemek kaşığı konyak
* Yarım bardak çırpılmış krema
* Tuz ve çekilmiş beyazbiber
* Düz yapraklı maydanoz dalları, süsleme için

Karides Bisque (Çorba) Yapılışı:
Karideslerin başlarını ve kabuklarını ayırıp karides suyu hazırlamak için bir kenara ayırın. Karidesleri soğutun.

Yağı geniş bir tencerede kızdırıp, karideslerin başlarını ve kabuklarını ilave ettikten sonra, yüksek ateşte sık sık karıştırarak esmerleşmeye başlayana kadar pişirin. Tencerenin altını orta ateşe getirip soğanları, havucu ve kereviz sapını ekleyin ve,5 dakika boyunca soğanlar yumuşayana kadar ara sıra karıştırarak pişirin.

Suyu, limon suyunu, domates püresini ve garni demetini ilave edin. Karides suyunu kaynama noktasına getirdikten sonra ateşi kısın ve tencerenin kapağını kapatıp 25 dakika boyunca ağır ağır kaynatın. Karides suyunu bir kevgirde süzerek kaseye aktarın. Kevgirde kalanları atın.

Tereyağını, ağır bir tencerede orta ateşte eritin. Unu ekleyip ara sıra karıştırarak altın sarısı bir renk alana kadar pişirin. Konyağı ilave edin ve karides suyunun yaklaşık yarısını bir çırpma balonuyla sertçe karıştırarak karışım yumuşayana kadar azar azar ekleyin, kalan sıvıyı da karıştırarak ilave edin. Tuz, biber serpin. Ateşi kısıp tencerenin kapağını kapadıktan sonra, sık sık karıştırarak 5 dk kaynatın.

Çorbayı, temiz bir tencereye süzün. Kremayı ve dilerseniz biraz daha limon suyu ekleyin, ardından ayırdığınız karideslerin birçoğunu ilave edip orta ateşte ısınana dek pişirin. Çorbayı, ılıtılmış kaselere aktarıp ayırdığınız karidesler ve maydanozla süsleyerek hemen servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ahlaka, yasalara aykırı yorumda bulunanların IP adresi istenildiğinde ilgili mercilere verilecektir. Gündelik Bilgiler, yemek tarifleri, şifalı bitkiler.