Yemeğe gittiğim bazı evlerde şöyle bir durumla karşılaşıyorum; Ekmek kesilecek mesela evin hanımı diyor ki yeni aldığın ekmeklerden kes elindekiler bayat, dünden kalma. Aklınca misafirlere jest yapıyor taze ekmek vererek. Ama bir günlük ekmeğe bayat muamelesi yaparak milyonlarca aç insanla dalga geçiyor adeta. Taze ekmeklerin bir kısmı sofrada yeniyor, ama misafirlerin her biri birer ekmek yiyecekmiş gibi alınan ekmekler de kalıyor illa ki. Bayat ekmeklerin sayısı katlanarak artmış oluyor böylece. Bu ekmeklerin bir kısmının sonu çöp oluyor haliyle.
Bir de elektrik direklerine asılmış poşette ekmekler görüyorum sık sık. İhtiyacı olanlar alsın bayat ekmekleri diye yapılmış muhtemelen. Ama burda da şu soru aklıma geliyor; onu alacak insan o ekmeği yiyebiliyorsa eğer sen niye yiyemiyorsun? Taze ekmek yemek sadece zenginlere özgü bir hak mıdır?
Peki bizim evde durum nedir? Bunları anlatıyorsun da sen nasıl israftan kaçınıyorsun diyenler için:) Bayat ekmeklerimizi değerlendirebileceğimiz kolay bir tarif...
Yapilisi:
Ekmegi uzerinden dilimliyoruz. Alti kesilmeyecek sekilde,sarimsak rendeleyip arasina serpistiriyoruz,kasarida dilimleyip aralarina yarlestiriyoruz,uzerine ince kiyilmis taze sogan ve tere yagini ince ince kesip uzerini kaplayacak sekilde koyup folyoye sarip istilmis firinda pişiriyoruz.
Ekmegi uzerinden dilimliyoruz. Alti kesilmeyecek sekilde,sarimsak rendeleyip arasina serpistiriyoruz,kasarida dilimleyip aralarina yarlestiriyoruz,uzerine ince kiyilmis taze sogan ve tere yagini ince ince kesip uzerini kaplayacak sekilde koyup folyoye sarip istilmis firinda pişiriyoruz.