Salça yemeklerin vazgeçilmezidir. Hiç yemek yapmayı bilmeyen bir insan bile yağ, soğan ve salça ile her yemeği yapabilir. Salçanın lezzeti yemeğin lezzetini o kadar etkiler ki. Bazı yemekler domates salçası bazı yemekler de biber salçasıyla daha güzeldir. Şimdi size evde salça yapımı tarifini vereceğiz. Kolay gelsin.
Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır ?
Domates salçası yapmak için etli ve olgun domatesleri tercih ediniz.
Manisa yöresinde Tukaş domateslerinden salça yapılır. 1 kg domatesten
250 gr civarında salça çıkıyor. Salçanın kuruması esnasında günde bir
iki defa karıştırınız, karıştırmazsanız salçanın yüzeyi kabuk
bağlar.Kurumaya bırakılan salçanın üzerine bir tülbent atıp balkona
güneşe koyabilirsiniz.
Malzemeler:
10 kg domates
200 gr tuz (turşu yapımında kullanılan türden)
Zeytinyağı
Hazırlanışı:
Domatesleri iyice yıkayınız.
Saplarını temizledikten sonra plastik bir bidon veya kapaklı bir kova
içerisine doğrayıp üzerine tuzun yarısını serpiniz ve açık havaya
koyunuz.
Gün aşırı kapağını açıp büyük bir servis kaşığıyla domatesleri ezdirip iyice harmanlayınız.
Yaklaşık bir hafta kadar sonra püre kıvamına gelen domatesleri süzgeçten
geçiriniz ve süzgeçte kalan posayı iyice sıkarak atınız.
Süzdüğünüz domatesleri bez torbaya koyunuz ve bir tel veya ahşap
ızgaranın üstüne oturtarak bir iki günde süzülmesini sağlayınız (Torbayı
asarak süzdürmeyiniz. Çünkü malzemenin ağırlığıyla katı madde de bezden
geçebilir)
Fazla suyu süzdürdükten sonra bez torbanın içindeki domates püresini
kuruması için cam veya emaye tepsiye alınız. Üzerine bir tülbent örterek
direkt güneş almayan ama sıcak ve havadar bir yerde kurutmaya alınız.
Kurutma esnasında günde bir iki defa karıştırınız, karıştırmazsanız
salçanın yüzeyi kabuk bağlar ve istenmeyen bir sonuç çıkar.
Salçanız kıvama geldiğinde tepsideyken tuzun diğer yarısını ve bir çay bardağı zeytinyağı koyup karıştırınız.
Bir gece bekletip ertesi gün kavanozlara yerleştiriniz ve üzerini
havayla temasını kesmek için ince bir tabaka zeytinyağı ile kaplayınız.
Kavanozların kapağını kapatınız.
Evde Biber Salçası Nasıl Yapılır ?
Malzemeler:
10 kilo kırmızı biber
2 kilo olgun domates
1/2 kilo acı biber
3-4 yemek kaşığı turşuluk tuz
Hazırlanışı:
Biberlerin saplarını kesin, tohumlarını çıkarın ve domateslerle birlikte iri parçalar halinde doğrayın.
Büyük
bir tencereye ya da iki tencereye aktarın hiç su koymadan önce suyunu
bırakması için kısık ateşte, sonrasında orta ateşte kapağı açık olarak
pişirin. Ya da düdüklü tencerede 5 dakika pişirebilirsiniz.
Pişen
malzemeyi robotta iyice parçalayın ya da el mikseri ile tencere püre
haline getirin. İsterseniz kalan çekirdekleri ayırmak için bir kevgir ya
da süzgeçten geçirip çelik tencereye aktarın.
Tencereyi
kapağı açık olarak kısık ateşe koyun suyunun tamamını çekene kadar
yavaş yavaş kaynatın. Kaynatırken içinde bir tahta kaşık bırakırsanız
etrafa sıçramayacaktır. Dibini tutmasın diye arada sırada karıştırın.
Bu süre yaklaşık 3-4 saat sürüyor. Tencereye koyduğunuz malzeme hemen hemen yarısına inene kadar diyelim.
Ateşten
almadan önce azar azar ilave ederek olması gereken tuz miktarına göre
tuzunu ayarlayın. Biraz tuzlu hazırlayın, daha dayanıklı olur.
Suyunu
çektiğinden emin olduktan sonra, derin bir tepsiye koyun üstünü
tülbentle örtün varsa güneş alan bir yerde yoksa mutfakta arada sırada
karışırarak 2-3 gün bekletin.
Daha
sonra bulaşık makinesinde yıkanmış ve iyice kurutulmuş kavanozlara
bölüştürün, üzerine sıvıyağ ya da zeytinyağı gezdirin kapağını kapatın,
buzdolabında saklayın.
Dikkat edelim!
Salçayı
doğrayıp, pişirip, süzgeçten geçirmek yaklaşık birbuçuk-iki saat
sürüyor. Gerisi kendi kendine oluyor. Gözünüzü korkutmasın. Deneyince ne
kadar kolay olacağını göreceksiniz.
Burada önemli olan, salçanın suyunu çektirmek.
İlk anda açık kırmızı olan salça, piştikçe koyulaşıp koyu güzel bir renk alıyor.
Tepside
bekletme süresini birkaç gün daha uzatabilirsiniz, bekledikçe kıvamı ve
rengi daha güzel olur. Ama mutfağa girip çıktıkça karıştırmayı
unutmayın.
Salçanın
üzerini yağla örtmek hava alıp bozulmasını önler, bunu hazır aldığınız
salçalara da uygulayın. Böylece bütün salçalarınızı, bozulmadan uzun
süre saklayabilirsiniz.
Acı sevmiyorsanız hiç acı biber kullanmadan hazırlayın.
Çok sık kullanmıyorsanız daha küçük kavanozlara bölüştürün, böylece açılmış salçayı uzun süre bekletmemiş olursunuz.
Kırmızı biberler ve domatesler Eylül ayının sonunda daha olgun ve güzel olur. Mümkünse bu zamanlarda yapmayı tercih edin.
AFİYET OLSUN.