Gündelik Bilgiler

Yemek tarifleri, faydalı bilgiler, şifalı bitkiler, güzellik ve bakım...

18 Temmuz 2013 Perşembe

Mercimekli Börek Tarifi

Mercimekli Börek (Elde açma)
Yaş maya
Un
Süt
Sıvıyağ

Mercimekli İç:
Yeşil mercimek
Kuru soğan
Tuz / karabiber / pul biber
Tarif:
1. Önce börek içini hazırlayalım. Mercimeği bir gece önceden suda bekletmek mümkün. Ama ben direk düdüklüye koyup haşlıyorum. Çok haşlanmamalı, yani bayılıp ölmesinler. Fırında da pişeceği için hafif dirice olması iyi bir şey.
2. Soğanı yemeklik doğrayıp tavada sıvıyağ ile kavurun. İçine mercimeği ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırın. İç hazır.
3. Gelelim hamura. Yaş mayayı suda eritip, yoğurma kabındaki una ekleyelim. Üzerine azar azar süt dökerek unu yoğurup hamur yapalım. Hamur kabını havluyla örtüp yarım saat kadar hamurun mayalanmasını bekleyelim.
4. Kabaran hamuru bezelere ayırıp yufkayı açın. İçini sıvı yağla yağlayın. Ortadan ikiye katlayın. Düz tarafa börek içini uzunca koyun. İçli yufkayı rulo yapın. Ruloyu çamaşır sıkar gibi iki tarafından hafifçe döndürün, uzun burgu gibi.
5. Tepsiyi yağlayıp burgulu ruloları uzunlamasına yan yana dizin. Ama biraz aralıklı dursunlar. Tepsi dolunca elinizi sıvıyağa batırıp avucunuzun içiyle böreklerin üzerine hafifçe bastırın. Börekler yassılıp birbirlerine yaklaşacaklar.
6. Tepsiyi fırına sürün. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Yufkalar kızarınca fırından çıkarıp ağzınızı yakmamaya dikkat ederek böreği tadın.
7. Mayalı hamurlu börek çörek çalışmalarını soğuk fırında pişiriyoruz. Fırında önceden bir şey pişmiş/pişmekte ve fırın sıcaksa, mayalı böreği soğuk bir yerde en az yarım saat bekletip sıcak fırına öyle sürün