Gündelik Bilgiler

Yemek tarifleri, faydalı bilgiler, şifalı bitkiler, güzellik ve bakım...

1 Aralık 2012 Cumartesi

Deniz Ürünü Alirken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Deniz ürünleri sağlıklı beslenmede kaliteli protein, mineral ve faydalı yağların doğal kaynağı.
Satın alırken bu çok besleyici besinlerin görsel özellikleri, koku ve dokusu size ürünün tazeliği ve kalitesi hakkında fikir verebilir.
Sizlerle bu ürünleri satın alırken aramanız gereken özellikleri paylaşmak istedim.
BÜTÜN HALDE SATILAN BALIKLAR
• Balığın görünümü parlak ve metalik ışıltılı
• Pullar muntazam ve sık
• Koku; ağır balık kokusu değil, deniz yosunumsu olmalı
• Gözler; parlak, şeffaf ve tam yuvarlak , gözbebeği siyah, kornea şeffaf
• Solungaçlar; parlak kırmızı veya parlak pembe, çok az gözle görülür mukus veya şeffaf salgı
FİLATO BALIK VEYA BALIK BİFTEK
• Taze deniz yosunu kokusu
• Sıkı, elastik ve nemli et
• Işığı hafif geçiren yarı saydam doku
• Temiz, ustaca ve özenle kesilmiş ve ayıklanmış
• Ette morluk-kahverengileşme veya kan pıhtısı olmayan
CANLI ISTAKOZ, KEREVİT, YENGEÇ
• Genel olarak durgun ama hafif kol bacak hareketleri gözlenen
• Kabuk; temiz, lekesiz, çatlak oluşmamış
• Istakozu elinize aldığınızda kuyruk vücudun altına doğru kıvrım göstermeli
• Her üçünde de elinize aldığınızda tane boyutuna göre ağır çeker his vermeli
İSTİRİDYE, MİDYE
• Kabuklar sert, kırılmamış ve olabildiğince temiz
• Kabuklar sıkıca kapalı veya dokunduğunuzda kapanan
• Özellikle istiridyede alt kapak daha derin çukur oluşturmuş olmalı
AÇIK İSTİRİDYE
• Et dolgun, krem rengi ve doğal istiridye sıvısı içerisinde batmış durumda
• İstiridye sıvısı berrak, hafif sedefli-opak ama kumlu veya bulanık değil
• Ağır koku olmamalı
KARİDES
• Et kabuğu tamamen doldurur durumda ve sıkı
• Et-kabuk arası kaygan olmamalı
• Kabukta siyah noktalar veya kıyılarda esmerleşme olmamalı.
• Ağır koku olmamalı
AHTAPOT
• Et çok sıkı
• Deride yırtık veya çatlak oluşmamış
• Deri krem rengi üzerine mor-kırmızı-kahve benekli olmalı, bayatlama işareti sarımsı veya pembemsi renkler gözlenmemeli
PİŞMİŞ İSTAKOZ, KEREVİT VE YENGEÇ
• Parlak kırmızı kabuk
• Nemli et doku
• Kokusuz
• İstakoz piştiğinde; kırmızı renklendirmeli kar beyazı et
• Yengeç piştiğinde; kırmızı-kahve renklendirmeli beyaz et
• Kerevit piştiğinde; kırmızı-pembe renklendirmeli beyaz et
DONMUŞ DENİZ ÜRÜNLERİ
• Tamamen donmuş, sert doku, cilalı yüzey
• Besin üzerinde veya paket içerisinde buz kırıntıları olmayan
• Ette renk tek ve homojen,Beyazlıklar kurumanın, turunculaşma acılaşmanın göstergesi
• Paket zarar görmemiş, kuru
• Hiç kokusu olmayan durumda

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ahlaka, yasalara aykırı yorumda bulunanların IP adresi istenildiğinde ilgili mercilere verilecektir. Gündelik Bilgiler, yemek tarifleri, şifalı bitkiler.