Gündelik Bilgiler

Yemek tarifleri, faydalı bilgiler, şifalı bitkiler, güzellik ve bakım...

10 Temmuz 2013 Çarşamba

2013 Ramazan Ayı İftar Menüsü 2. gün

Ramazanda ne yemek yapacağım diye düşünmeyin. Sizler için her gün pratik ve lezzetli iftar menüleri yayınlayacağım. Hayırlı ramazanlar...
Ekşili Mercimek Çorbası Tarifi


Özellikle kış mevsiminin vazgeçilmezi olan çorbalar içerisinde, en çok tercih edileni, mercimek çorbasıdır.Mercimek Çorbası, Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür, böylece kalp krizi geçirme riskini azaltır ve kalp dostu bir besin olduğunu kanıtlar.
Yüksek lif içeriğiyle kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. 

Malzemeler : 
• 2 yemek kaşığı margarin
• 2 su bardağı kırmızı mercimek
• 1 adet kuru soğan
• 3 diş sarımsak
• 1 adet havuç
• 1 adet patates
• 1 tatlı kaşığı kekik
• 1 tatlı kaşığı kuru nane
• 8 su bardağı et suyu
• Tuz-karabiber
Terbiyesi:

• 1 adet limonun suyu
• 1 adet yumurta sarısı
• ½ su bardağı yoğurt 


Hazırlanışı:

Kuru soğanı ayıklayıp, piyazlık doğrayın.
Patatesin kabuğunu soyup, kararmaması için su dolu bir kasede bekletip, çorbaya eklemeden rendenin geniş tarafı ile rendeleyip, patatesler kararmadan çorbaya ekleyin.ek-tarifleri
Havucun kabuğunu kazıyıp, rendeleyin.
Derin bir tencerede margarini kızdırıp, içine piyazlık doğradığınız kuru soğanı ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
Soğanlar renk aldıktan sonra içine rende patates ve havucu ekleyip, kavurmaya devam edin.
Daha sonra içine ayıkladıktan bir süzgecin içinde nişastası gidene kadar yıkadığınız kırmızı mercimekleri, kuru naneyi, kekiği, tuz- karabiberi ilave edip, karıştırın.
En son içine tavuk suyunu ekleyip, sebzeler ve mercimek yumuşayıncaya kadar bir taşım kaynatın.
Çorba kaynarken küçük bir kasede yoğurdu, limon suyunu, ve yumurta sarısını bir çırpıcı veya mikser yardımı ile karıştırın.
Çorbayı ateşten indirmeden içine karıştırarak terbiyeyi ekleyip, bir taşım kaynatın. Terbiyeyi ekledikten sonra çok kaynatırsanız eğer çorba kesilir.
Pişen çorbayı servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edin. 
Fırında Bezelyeli Patatesli Tavuk Yemeği
Malzemeler :

4 adet orta boy patates
1 adet konserve bezelye ( eğer derin dondurucuda yazdan koyduğunuz bezelyeler varsa onları çözüldükten sonra haşlayıp kullanabilirsiniz.
750 gram orta boy ya da küçük tavuk budu
1 adet büyük soğan
2 adet yeşil veya sivri biber
2 adet domates
salça , sıvı yağ , tuz , isteğe göre baharat ve mutlaka sıcak su
Fırında Bezelyeli Patatesli Tavuk Yemeği Tarifi , Yapılışı :
Öncelikle patatesleri soyalım ve yıkayalım. Sonra bir parmak kalınlığında jülyen usulu doğrayalım. Kızarma tenceremizdeki sıvı yağla birlikte hafif kızartalım. Fırın tepsisine yerleştirelim. üzerine suyunu döktüğümüz konserve bezelyeleri ; yıkanmış haşlanmış ve derilerinden ayıklanmış olan tavukları yerleştirelim.
Sonra bir adet soğanı ince doğrayalım çok az bir sıvıyağla birlikte kavuralım, salçayı atalım kavuralım. Üzerine sıcak su ekleyip salçalı sos haline gelsin.
Bu salçalı soslu karışımı bezelyelerin , tavukların ve patateslerin üzerinde eşit bir şekilde gezdirelim. Fırın yemekleri çok sulu olmaz ama sulu olmasını istiyorsanız biraz fazla sıcak su koyun. Tuzunu , baharatını atın.. Yine jülyen doğranmış biberleri ve yarım ay şeklinde doğranmış domates dilimlerini üzerine yerleştirin. Sıcak salçalı sostan alarak üzerlerinde gezdirin. Ve 200 dereceli fırında pişene kadar bekleyin.
 Bir Not : ben tavuk butlarını aslında önceden haşlıyorum. içindeki kan gitsin ve yemeğe kötü bir koku vermesin diye. Ve mutlaka derilerini çıkartıyorum. yoksa yemek çok yağlı oluyor…ve çoğu kişide bu tavuk derilerinden ben dahil yemekte görmekten hoşlanmıyor.
Dip Not : fırında bezelyeli patatesli tavuk yemeğinde veya bezelye ile yapılan yemeklerde kullanılan bezelyenin cinsi ve markası yemeğin pişme süresini etkiliyor. Fırında yapılan yemeklerde ocaktaki gibi hararet olmadığı için yavaş pişiyor. Bu yüzden bazen bezelyeler pişmeyebilir.

Şimdiden Afiyet Olsun


Hurma Tatlısı

Malzemeler
8-10 kişilik
► 1 çay bardağı sıvı
► 1 çay bardağı margarin veya tereyağı
► 1 çay bardağı süt
► 1 paket kabartma tozu
► 3,5 su bardağı un
► 100 gr. iri dövülmüş ceviz
► 1 tatlı kaşığı tarçın
Şerbeti İçin:
► 2 su bardağı toz şeker
► 2 su bardağı su
► 1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Hurma Tatlısı Tarifi:

► Hamur yoğrulacak kaba, sıvı yağ eritilip soğutulan margarin, kabartma tozu ve süt eklenip çırpma teli ile karıştırılarak, elenmiş un ilave edilip yoğrulur.
► Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. Önce yuvarlamr sonra yassılaştırılır. Hamurların orta kısımlarına iri dövülmüş ceviz ve tarçın koyularak karıştırılır iki kenarı üst tarafta birleştirilip yapıştırılır.
► Hurma şekli alan hamurlar 180° ısılı fırında altları ve üstleri pembeleşene kadar pişirilir.
► Fırından alınır alınmaz üzerine önceden hazırlanıp soğutulan şerbet gezdirilir. Servis tabağına alınarak servis yapılır.
Şerbetin Hazırlanması:
► Su, toz şeker ve limon suyu orta hararetli ateşte 8-10 dakika kaynatılıp soğumaya bırakılır.